aller au menu aller au contenu

© Den Belitsky

Naar aanleiding van de resultaten van onze enquête over verantwoord beleggen organiseerden wij, in samenwerking met De Nederlandsche Bank en de VBDO, op woensdag 14 april een webinar voor pensioenfondsen. Lees op deze pagina de key messages van elke spreker en bekijk de slides en opname van het volledige webinar.

Sprekers

O.l.v. moderator Jeroen van der Put, Bestuurder bij o.a. Centraal Beheer APF:

Webinar-speakers-16122020

 

bekijk de opname van het webinar 

key messages

Patrick Corveleijn

  1. Ga op onderzoek uit en bouw inzicht en begrip op.
    Kent u de afhankelijkheden en kwetsbaarheden van uw portefeuille op fysieke of transitie risico’s, zoals bijvoorbeeld een specifieke thema als waterschaarste of biodiversiteit. Heeft u voldoende comfort dat deze risico’s in kaart zijn en passend geadresseerd worden?  Zo niet of niet helemaal, start dan met het verkrijgen van inzicht, start het gesprek hierover aan de bestuurstafel en met uw vermogensbeheerder. Inzicht en kennis helpt daarbij: en ga dus op onderzoek uit.
  2. Wij verwachten balans
    Balans tussen de mate van complexiteit van het beleid en de omvang en uitwerking van het riskmanagement en de diepgang en uitgebreide verantwoording. Het risicomanagement bestaat uit identificeren, analyseren, beoordelen en uitvoeren en bijsturen. ESG-risicomanagement is sterk in ontwikkeling en is het dan ook zaak als bestuur aangehaakt te blijven bij deze dynamiek.

Jacqueline Duiker

  1. Duurzaam beleggen gaat verder dan het beperken van duurzaamheidsrisico’s in de beleggingsportefeuille om te voldoen aan korte termijn risico- rendementseisen.
  2. Vanuit een dergelijke focus creëren we de facto systeemrisco’s met veel grotere gevolgen; zowel reëel als financieel.
  3. Maar geld kan ook een sturende rol hebben, en aanjager zijn voor positieve veranderingen in de reële wereld.
  4. Om zo’n duurzame wereld te realiseren, zullen we echter fundamenteel anders moeten gaan denken over begrippen als risico en waarde; ook in onze financiële modellen.
  5. De verantwoordelijkheid daarvoor is een gezamenlijke, maar ligt ook bij iedere individuele stakeholder.

Maurits Daarnhouwer

Zorg voor een onafhankelijke ESG monitoring van de totale portefeuille, zodat: 

  1. Je weet of je nog op koers ligt bij het bereiken van de ESG doelstellingen
  2. Je een geïnformeerde dialoog kan voeren met asset managers op het gebied van ESG;
  3. Je transparant kan zijn naar de deelnemers over de geleverde ESG prestaties van het fonds; 
  4. Je voldoet aan de verschillende EU en NL wet- en regelgeving.

Jeroen van der Put


Wilt u meer weten over onze ESG-oplossingen? Neem contact op met Larissa Gabriëlse, Business Development Manager. 

 larissa.gabriëlse@caceis.com 

T: +31 20 557 56 40 

M: +31 6 5124 7521

Information importante – Une usurpation de l'identité de CACEIS est en cours avec une offre frauduleuse portant sur des placements ou des investissements. CACEIS n'est pas à l'origine de cette offre et vous appelle à la vigilance afin d'éviter d’être la cible de ce type de fraude. Vous pouvez consulter les listes noires ainsi que les alertes des autorités sur le site ABEIS.
x